Två systrar ger tips på mat, recept, resor, restauranger och annat som gör livet lite soligare!

..



måndag 26 april 2010

Buffé med god röra






I helgen gjorde jag en buffé till en god vän. Det blev lite pyssel i köket helt klart! Det är en sak att stå i ett fullt utrustat restaurangkök, en annan att stå i sin lilla tvårummare hemma och stöka. Inte blev det lättare av att min lilla 18- månaders kille kom hem från dagis redan vid 15-tiden. Puh..
Hann i alla fall mellan varven ta lite bilder på maten. Först ut är en jättehärlig allround- sås kallad Romesco. En spansk kall sås som passar till allt från pastarätter, grillkött, fisk, potatis...ja, mycket. Huvudingredienserna i såsen/röran är paprika, tomater, mandel och parmesan. Perfekt till sommarens grillfester! Ett tips är att göra en stor sats när man ändå håller på. Den håller sig nämligen bra i kylen också!

Romesco

5 vitlöksklyftor, med skal på
3 mogna tomater, gärna kvisttomater
3 röda paprikor
2 dl hel mandel utan skal
1 dl parmesan, riven
1 kruka färsk basilika
½ st röd chili, hackad färsk eller sambal oelek
ca 1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger

Sätt ugnen på 225 grader. Rosta mandel i panna eller ugn tills den fått fin färg. Riv parmesan fint. Kärna ur paprikorna och dela på mitten. Lägg hela tomater, paprikor med snittytan ner och vitlökar med skal på ett bleck. Ringla över lite olivolja. Rosta i ugn ca 20-30 min tills paprikorna fått svarta fläckar på skalet. Ta ut plåten och dra folie över. låt svalna. Dra av skalet från paprikorna och vitlökarna. Häll allt i mixern och mixa tillsammans med rostad mandel, parmesan, basilika, vinäger, chili, olivolja, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar