Två systrar ger tips på mat, recept, resor, restauranger och annat som gör livet lite soligare!

..



tisdag 20 april 2010

Hummer för hela slanten!




Mitt jobb-uppdrag idag gick bland annat ut på att jag skulle laga hummersoppa...massor av hummersoppa.. Igår stod jag hemma i köket och krossade alla skal efter att ha plockat ut allt kött från de små liven. Det skvätte överallt i köket, det bankades och mina händer fick revor överallt av alla vassa klor och skal. Men men... resultatet blev i alla fall bra! Imorgon körs soppan ut till en mässa här i Stockholm för provsmakning. Receptet här nedan är förminskat så om du ger dig på det här receptet så behöver du bara krossa två humrar! Det som är fördelen med att krossa skalen är att man på det sättet får ut mer smak.
Servera soppan med hummerköttet i och ett gott nybakt bröd till.

Hummersoppa
4 pers

2 kokta humrar
2 st schalottenlök
1 morot
1 fänkål
1/4 bit rotselleri
smör till stekning
1 msk tomatpuré
1 msk cognac
1 dl vitt vin
4 dl mellangrädde
0.5 l vatten
3 msk hummerfond

Plocka ut hummerköttet och lägg åt sidan. Finhacka/krossa hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak.
Skala och hacka lök och rotsaker i mindre tärningar. Fräs i smör en kastrull.
Tillsätt hummerskal, tomatpuré, vitt vin och cognac. Fräs någon minut. Häll på vatten så att det täcker. Låt sjuda ca 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och koka några minuter. Tillsätt grädde och smaka av med fond, salt, peppar och ev lite mer cognac och en citronskvätt. Mixa soppan och red ev lätt av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar